2011. január 20., csütörtök

Madarászok a Dunaparton

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti csoportjához csatlakoztak január 15-én a Vackorosok. A hosszú idő után végre előbújó nap sokakat csalogatott a Duna-partra ezen a délelőttön. A madarászok hatalmas távcsövekkel és teleszkópokkal felszerelkezve érkeztek meg hozzánk Budapestről és kígyózó sorokban indultunk meg a part felé.
A leleményesebbek kerékpárral, rollerrel, kicsi motorral érkeztek, az aprókák jót aludtak útközben a babakocsiban.
A nap mégis meggondolta magát és a csípős szél is emlékeztetett minket, hogy azért a tél derekán járunk még. A túlsó patron a semmiből előbukkanó madarak látványa azonban kárpótolt minket. Kincses Lászlónak minden kíváncsi gyerekhez volt egy kedves szava, sokat mesélt nekünk a madarak életéről, és amit csak lehetett megmutatott ˝mindenlátó˝ távcsövével.
Kiderült számukra, hogy kacsa és kacsa között mekkora különbségek lehetnek, felismerték a Kis bukót, Tőkés récét, Kercerécét, Kontyos récét. Láthatták a Kormoránokat, ahogy nászruhába öltözve suhantak a víz felszíne felett és megszámlálhatták a Dankasirályokat az égen.
Összehasonlítottuk a Kék cinegét és az év madarává választott Széncinegét. Mire a Meggyvágó csapatot becserkésztük volna a kis távcsöveinkkel, azok˝jót kacagva˝ elrepültek, s bizony így jártunk egy magányos Feketerigóval is.
A gyerekek megtapasztalhatták milyen óvatosnak, csendesnek és alázatosnak kell lennie az embernek, ha be akar pillantani a madarak életébe.
Kicsit elfáradva, kipirulva a hidegtől, de szép élményekkel gazdagodva tértünk haza a finom, meleg ebéd reményében.
Köszönjük a Madártani Egyesületnek és Kincses László környezetpedagógusnak, hogy felkarolt minket,˝ kicsiket˝, és ennek folytatásaként a következő tanévtől óvodánkban is  beindulhat a ˝Madarászovi˝program, melynek keretében évi nyolc foglalkozást tart majd a nagycsoportosainknak.

Szeretettel várunk mindenkit a következő kirándulásainkra is,
aki ott volt meséljen róla, hadd higgye el más is:
a természettel együtt élni jó!                      
Fazekasné S. Mónika                  
óvónő